Entrevista destacada: Cooperativa de Falset-Marçà

1.- La Cooperativa de Falset- Marçà participa activament en els dos projectes de vi aprovats en aquesta última convocatòria, LIFE reWINE i LIFE PRIORAT + MONTSANT. Què porta a una Cooperativa centenària a participar en projectes internacionals de sostenibilitat? 

La Cooperativa des de fa uns anys vam apostar per la innovació, el desenvolupament de tecnologia amb l’objectiu de poder elaborar productes que siguin més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. A través de la participació dels projectes LIFE podem aplicar noves tècniques i processos en l’elaboració de tot el cicle del vi i així reduir els residus que es generen, optimitzar l’ús dels recursos naturals i disminuir el consum d’energia, aigua durant el procés d’elaboració de vi. Un exemple és el fet de participar en el projecte reWINE, que es tracta de demostrar la viabilitat d’un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d’ampolles de vidre en el sector vinícola de Catalunya.

2.- Per què va decidir participar en el projecte LIFE PRIORAT + MONTSANT? i quins van ser els motius o aspectes més rellevants que van influir en la presa de decisió?

Participar en el projecte LIFE PRIORAT + MONTSANT ens permet poder aplicar noves tècniques per assolir un dels objectius marcats en la nostra Cooperativa, ser més sostenibles i respectuosos amb el medi/territori. Aquest objectiu es podrà aconseguir gràcies a la participació dels nostres viticultors i els nostres treballadors ja que els mostrarà fer un ús eficient dels fertilitzants, dels productes fitosanitaris i l’optimització de la gestió de l’aigua o residus durant el procés de producció i elaboració del vi . També, ens obre una porta nova a generar un nou model o concepte de negoci, el qual els consumidors estan exigint actualment perquè cada dia estan més motivats a consumir productes de més qualitat mediambiental.

3.- El projecte LIFE PRIORAT + MONTSANT contribuirà a l’aplicació d’estratègies per reduir l’impacte mediambiental del cicle de vida del vi produït a la Comarca del Priorat mitjançant la implantació de les regles de càlcul PEF WINE de la Unió Europea. Quina és la importància per als cellers i cooperatives el poder ser pioneres en aquest àmbit?

Al sector del vi la sostenibilitat és una qüestió que ens preocupa i prova d’això és participar en la prova pilot en la implementació de les regles del càlcul del PEF WINE, l’objectiu entre empreses vitivinícoles, associacions empresarials i cellers és poder definir una metodologia robusta i amb base científica per mesurar la petjada mediambiental del vi per poder dissenyar solucions i metodologies on s’incloguin tots els fluxos de matèries i energies associats a la producció, elaboració, embotellament, distribució venda al detall i el final de vida del producte. D’aquesta manera, contribuirem principalment en fomentar la confiança dels consumidors de vi i els socis comercials ja que actualment ser més respectuosos amb el medi ambient és una exigència per part de la societat.

4.- Un aspecte fonamental del projecte és la sostenibilitat. ¿Vostè creu que la Comarca del Priorat ajudarà a altres regions nacionals/europees a millorar la seva model vitivinícola mitjançant les pràctiques sostenibles que es pretenen desenvolupar en el projecte?

La comarca del Priorat des de fa una dècada és una regió que ens destaquem per la qualitat i singularitat dels nostres productes, els quals respecten i representen el nostre territori, fet que actualment tinguem una gran presència en el sector del vi i un referent en la manera d’ produir i elaborar. Si tots els viticultors, productors d’aquesta comarca apliquem les tècniques, les pràctiques marcades en aquest projecte i millorar les actuals podem ser un referent nacional/europeu ja que disminuirem l’empremta mediambiental, el consum dels recursos naturals i la reducció dels residus produïts durant tot el cicle del vi.

5.- En aquest sentit, La Cooperativa de Falset – Marçà ha participat en diversos projectes relacionats amb la sostenibilitat i innovació. Quins creu que han estat els casos d’èxit en tots ells?

La Cooperativa ha participat i estem participant en diferents projectes relacionats amb la sostenibilitat ja que hem observat que obtenim uns resultats favorables amb l’objectiu de respectar el medi ambient, com ara el fet d’aplicar tècniques per a la reducció del consum d’energia, l’aigua durant tot el cicle de l’elaboració dels nostres productes. També, podem dir que el projecte reWINE ha obtingut un gran suport a la societat ja que els consumidors exigeixen productes amb més qualitat mediambiental i productes de proximitat. Per tant, si gràcies a la participació en el projecte LIFE PRIORAT + MONTSANT generem nous processos i tècniques innovadores durant tot el cicle de la vida del vi des de la producció fins a l’arribada del consumidor obtindríem l’objectiu que ens hem marcat, ser més respectuosos amb el medi i inclús ser un referent europeu en concepte de producció sostenible.

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.